Τι είναι το Parfum, EdP, EdT και EdC;

Γνωρίζετε τι σημαίνουν οι κοινές συντομογραφίες που αναγράφονται στη συσκευασία και στα φιαλίδια αρωμάτων; Ίσως έχετε φιαλίδιο στο σπίτι με τις μυστηριώδεις συντομογραφίες EdP, EdT, EdC ή P και αναρωτιέστε τι σημαίνουν; Επιλέγετε ένα νέο άρωμα και δεν ξέρετε αν θα αγοράσετε Parfum, Εau de Τoilette, Cologne ή Eau de Parfum; Ηρεμήστε. Θα σας πούμε λίγο περισσότερo για την ονοματολογία των αρωμάτων και αφού διαβάσετε τη θεωρία, θα είστε ειδικός σε διάφορους τύπους αρωμάτων.

Ανθεκτικότητα αρωμάτων

Έχετε παρατηρήσει ότι κάθε άρωμα έχει διαφορετική ανθεκτικότητα; Κάποιες φορές μερικές σταγόνες αρώματος αρκούν για να απολαύσετε το ευχάριστο άρωμα από το πρωί έως το βράδυ, άλλες φορές πρέπει να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες, ώστε να μπορείτε να την αισθανθείτε. Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι αυτό σχετίζεται με τις προαναφερθείσες συντομογραφίες.

Ενδείξεις αρωμάτων και άλλων μυρωδιών

Ας σταθούμε για μια στιγμή στην πραγματική παραγωγή Parfum, Eau de Parfum, Eau de Toilette και Eau de Cologne. Συνήθως είναι ένα μείγμα διαφόρων φυσικών ή συνθετικών ελαίων και αλκοόλη. Η αλκοόλη είναι αναπόσπαστο μέρος των αρωμάτων. Τους δίνει μεγαλύτερη υγρασία, ώστε να μπορούν να ψεκάζονται καλύτερα, να διατηρεί την αρωματική σύνθεση και επίσης βοηθά στη διάκριση των επιμέρους συστατικών του αρώματος. Όσο υψηλότερη είναι η αναλογία των αιθέριων ελαίων που διαλύονται στην αλκοόλη, τόσο πιο έντονο και μακράς διαρκείας θα είναι το ίδιο το άρωμα. Η πιο συμπυκνωμένη μορφή είναι τα αγνά Parfum με 15 – 40% αρωματικά έλαια, ακολουθούμενα από τα Eau de Parfum με 8 – 15%, τα Eau de Toilette 4 – 8% και τις κολόνιες μεταξύ 3 – 5%. Γι ‘αυτό τα αρώματα μυρίζουν στο δέρμα σας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και αντίστροφα – οι ελαφρύτερες κολόνιες θα εξατμιστούν γρήγορα. Τα αρώματα με υψηλό ποσοστό αρωματικών ελαίων είναι πιο ακριβά από τα λιγότερο συμπυκνωμένα Εau de Parfum, Eau de Toilette και Eau de Cologne. Δεν υπάρχουν ακριβείς κανόνες ή κανονισμοί που πρέπει να ακολουθούν αυστηρά οι κατασκευαστές, που σχετίζονται με ορισμένες απαιτήσεις σχετικά με τη συγκέντρωση και το περιεχόμενο των αρωματικών συστατικών που πρέπει να χρησιμοποιούν στα αρώματα. Η συγκέντρωση των αρωμάτων μπορεί να διαφέρει ελαφρώς σε διαφορετικούς οίκους αρωμάτων.

Τι είναι το parfum; 

Parfum – περιέχει το υψηλότερο ποσοστό αρωματικών ελαίων και έχει τη μεγαλύτερη αντοχή. Διάφορες πηγές υποδεικνύουν περιεχόμενο μεταξύ 15 και 40%, αλλά τα περισσότερα αρώματα περιέχουν μεταξύ 20-30% περιεκτικότητα σε αρωματικά συστατικά. Τα αρώματα έχουν πυκνότερη υφή από άλλα είδη αρωμάτων και ως εκ τούτου συνήθως διατίθενται χωρίς σπρέι. Πωλούνται σε μικρότερες συσκευασίες επειδή χρησιμοποιούνται σε ελάχιστες ποσότητες. Η μυρωδιά του αρώματος θα συνεχίσει να γίνεται αισθητή για πολλές ώρες. Τα συμπυκνωμένα αρώματα επισημαίνονται με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους: P, Perfume, Extract ή Extrait de Parfum.

Το άρωμα είναι η καλύτερη αρωματική επένδυση

Τα αρώματα υψηλής συγκέντρωσης έχουν την πιο έντονη και μακράς διάρκειας μυρωδιά. Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια, είναι επίσης τα πιο ακριβά, αλλά δεδομένης της αντοχής τους και της ποσότητας που επαρκεί για κανονική χρήση, αποτελούν την καλύτερη επένδυση. Διαρκεί στο δέρμα για μεγάλο χρονικό διάστημα – συνήθως 6-8 ώρες, αλλά συχνά και περισσότερο. Το άρωμα μπορεί να μυρίζει έως και αρκετές ημέρες. Κατά την εφαρμογή, ακολουθήστε τους κανόνες και χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα. Απλώστε στα ζεστά παλμικά σημεία στο σώμα – στο εσωτερικό των αγκώνων και των καρπών και το άρωμα θα αναπτυχθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν έχετε ήδη δοκιμάσει και σας αρέσει το άρωμα ενός Εau de Τoilette ή Εau de Parfum από έναν κατασκευαστή, μπορείτε τώρα να αγοράσετε το Parfum χωρίς καμία ανησυχία. Θα σας παρουσιάσει τις μέχρι τώρα κρυμμένες αποχρώσεις και την πιο περίπλοκη μορφή του αρώματος, το οποίο θα ερωτευτείτε ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν πολλά αρώματα για άνδρες και γυναίκες στην αγορά και όλοι μπορούν να επιλέξουν από μια ποικιλία αρωμάτων. Τα αρώματα μπορεί επίσης να είναι πιο κατάλληλα για άτομα με ευαίσθητο δέρμα, καθώς περιέχουν την λιγότερη αλκοόλη σε σύγκριση με άλλες συγκεντρώσεις και δε στεγνώνουν το δέρμα. Ένα ιδιαίτερο μέρος αυτών είναι τα niche αρώματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν την παραδοσιακή χειροτεχνία αρωμάτων, τα οποία χρησιμοποιούν τα υψηλής ποιότητας συστατικά και την επιθυμία να επιτύχουν το τέλειο αρωματικό μείγμα.

Τι είναι το Eau de Parfum

Το Eau de Parfum είναι πιθανώς η πιο κοινή συγκέντρωση αρωμάτων. Τα περισσότερα από τα αρώματα στην αγαπημένη σας αρωματοποιία είναι πιθανώς με τη μορφή Eau de Parfum και αυτή είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη συγκέντρωση κατά την κυκλοφορία ενός νέου αρώματος. Η τιμή είναι σημαντικά χαμηλότερη από τα Parfum , αλλά η ένταση και η ανθεκτικότητα διατηρούν ακόμη υψηλό επίπεδο. Ορισμένοι κατασκευαστές αναφέρουν μια περιεκτικότητα σε αρωματικό λάδι μεταξύ 15 και 20 τοις εκατό στα Eau de Parfum τους, αλλά γενικά περιέχουν συνήθως μεταξύ 8 και 15 τοις εκατό. Το άρωμα πωλείται συνήθως σε ένα φιαλίδιο ψεκασμού και διαρκεί περίπου 4-5 ώρες στο δέρμα σας. Ορισμένα Εau de Parfum διαρκούν πολύ περισσότερο, αλλά η αντοχή επηρεάζεται συχνά από το ποιος το εφαρμόζει στον εαυτό του και πώς είναι το δέρμα του. Η μυρωδιά του Εau de Parfum καθορίζεται από τα συστατικά που είναι ενσωματωμένα στην καρδιά και συνήθως καθορίζουν τον χαρακτήρα του αρώματος. Μπορείτε επίσης να βρείτε τις ετικέτες EdP, Eau de Parfum, Parfum de Toilette και PdT.

Η διαφορά μεταξύ του Εau de Τoilette και του Εau de Parfum

Η μεγαλύτερη διαφορά, φυσικά, είναι η συγκέντρωση των αρωματικών συστατικών, τα Εau de Parfum έχουν μια σύνθεση 8-15% των αρωματικών ουσιών και επομένως μυρίζουν πιο έντονα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από το Εau de Τoilette, το οποίο περιέχει μόνο περίπου 4 – 8% . Μερικοί βλέπουν τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ του Εau de Parfum και του Eau deToilette στη χρήση τους. Λέγεται ότι το Εau de Parfum είναι πιο κατάλληλο για το βράδυ, ενώ το Εau de Τoilette για καθημερινή χρήση. Επομένως, χρησιμοποιήστε το EdP για βραδινές εκδηλώσεις και επίσημες εξόδους και ειδικά τις κρύες μέρες. Αλλά δεν υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε εδώ – μερικά EdP είναι ιδανικά για την ημέρα ή τις απογευματινές συναντήσεις. Σκεφτείτε εκ των προτέρων εάν ψεκάζετε το αγαπημένο σας EdP όταν εργάζεστε όλη μέρα στο γραφείο ή όταν οι προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη τις υψηλότερες καθημερινές θερμοκρασίες, το πιο έντονο άρωμα του EdP μπορεί να μην είναι ευχάριστο για τους άλλους σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τι είναι το Eau de Toilette

Η περιεκτικότητα αρωματικών ουσιών στο Εau de Τoilette κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 4 και 8 τοις εκατό. Και πάλι, ωστόσο, υπάρχουν παραλλαγές και μερικές φορές το εύρος κυμαίνεται μεταξύ 5 και 15 τοις εκατό. Τα αρωματικά έλαια στο Eau de Toilette σπάνια υπερβαίνουν το 10%. Το EdT ή το Eau de Toilette διαρκεί συνήθως στο δέρμα για περίπου 2 έως 3 ώρες και πρέπει να εφαρμόζεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η τιμή είναι χαμηλότερη από ό, τι για τα Εau de Parfum.

Μια αρκετά κοινή πρακτική είναι να δοκιμάσετε πρώτα το άρωμα ως Eau de Parfum και αν θέλετε, μετά από λίγο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μια ελαφρύτερη έκδοση με τη μορφή Εau de Τoilette. Η σύνθεση μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική – οι βαρύτερες νότες όπως το σανταλόξυλο και το πατσουλί αντικαθίστανται συνήθως από ελαφρύτερα και πιο φρέσκα λουλούδια ή εσπεριδοειδή. Στο Εau de Τoilette, η κορυφή καθορίζει συνήθως το ίδιο το άρωμα. Συνολικά, το EdT είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και χρησιμοποιημένες συγκεντρώσεις, μαζί με τα EdP.

Πότε να επιλέξετε Εau de Τoilette;

Το Eau de toilette είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση στην εργασία ή στο σχολείο. Είναι ελαφριά και φρέσκα και θα σας καλύψουν με ένα πέπλο ευχάριστου αιθέριου αρώματος που δε θα σας ενοχλήσει. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Εάν δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα το άρωμά σας και δεν είστε σίγουροι εάν θα αγοράσετε αμέσως Parfum ή Εau de Parfum, σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερα να πάρετε πρώτα το Εau de Τoilette. Αυτός είναι ένας ιδανικός και κερδοφόρος τρόπος για να δοκιμάσετε διαφορετικά αρώματα μέχρι να βρείτε το δικό σας – τότε μπορείτε να το δοκιμάσετε σε άλλες συγκεντρώσεις.

Τι είναι το Eau de Cologne – EdC

Το EdC είναι η χαμηλότερη συμπυκνωμένη μορφή αρωμάτων με περιεκτικότητα σε αρωματικό λάδι περίπου 3-5 τοις εκατό και μεγάλη ποσότητα αλκοόλης. Η αντοχή είναι χαμηλή, συνήθως λήγει εντός 2 ωρών και πρέπει να εφαρμόζεται επανειλημμένα. Οι κολόνιες είναι σημαντικά φθηνότερες από τα EdP και EdT και συνήθως διατίθενται σε μεγαλύτερες συσκευασίες. Εφαρμόζονται στο πρόσωπο, το σώμα, τα μαλλιά και συχνά μπορούν να εφαρμοστούν στα ρούχα. Είναι μια λανθασμένη αντίληψη ότι η κολόνια (EdC ή Eau de Cologne) χρησιμοποιείται μόνο από άντρες. Πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν unisex κολόνιες που είναι επίσης εξαιρετικά κατάλληλες για γυναίκες.

Κολόνια ή aftershave

Η κολόνια συχνά συγχέεται με το aftershave, ειδικά επειδή και τα δύο έχουν παρόμοιο περιεχόμενο αρωματικών συστατικών. Η κύρια διαφορά μεταξύ της κολόνιας και του aftershave είναι ότι τα προϊόντα aftershave περιέχουν επιπλέον συστατικά που φροντίζουν το δέρμα.